A gyermekeknek még van esélye
2017. június 28. írta: TEAharmónia

A gyermekeknek még van esélye

Addig hárítsd el a veszélyt, amíg nincs jelen!

A gyerekek olyanok, mint a fák, akiknek térre van szükségük ahhoz, hogy erős törzset növesszenek, nagyra nőjenek és lombozatot alakítsanak ki.

csoport1.jpg

A tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskolában ezen a héten az Egészség nevében táboroznak a gyerekek. Játszanak, tombolnak, kreatívkodnak, teret engednek a bennük rejlő energiáknak. Élénkek és korlátlanok, aranyosak. Na jó,  némi korlátot a tanárok eszközölnek, de csak annyit, hogy ne szabaduljon el a pokol.

gyerekek.jpgitt még viselkednek :) 

Ebbe a fergeteges forgatagba érkeztem meg a teákkal és egy-két szóval. Amikor a tanár néni jelezte a gyerekeknek, hogy Gabi néni mesélni fog a teákról és arról, hogy miért egészséges teát inni, ez a szeleburdi csipet csapat elhallgatott és ámulatba ejtő tapsviharba kezdtek a köszöntésemre. Fantasztikus érzés volt, ilyennel még nem találkoztam.

A gyerekekben nagyon élénk még az energia, rohan a világ is, amiben élnek, sokáig nem lehet korlátok közé szorítani őket, egy helyben ülni is előbb utóbb unalmas. Igyekeznem kellett, hogy érdekes legyen a mondandóm. Amikor lassan a hangom kevésnek bizonyult, mutattam nekik egy érdekes, vicces dolgot, ami nem mellesleg, nagyon hatásos. A fülön megtalálható minden szervünk kivetülési pontja. Ezeket a pontokat stimulálva hatást gyakorolhatunk a szervezetünkre, egészségünkre, betegségünkre. Ez eddig őket nem érdekelné, DE. Megmutattam nekik, hogyan masszírozzák meg a fülüket, hogyan szedegeti fel a majom a gyümölcsöt (ez a hivatalos elnevezése ennek a fülmasszázsnak J ). Ebből aztán lett nagy röhögés és fülmasszázs. Egy tuti, nem fogják elfelejteni és komolyra fordítva, ezzel a technikával a gyerekeket meg lehet nyugtatni, az emlékezőképességet javítani, a lázat és a torok gyulladását csökkenteni. Tanár néniknek mondtam, figyeljenek, jól jöhet ez óra közben is.

A mai felnőtt ember egészségtudatosságának az az ára, hogy a jelenben le kell mondania valamiről. Türelmetlen, mert csak hosszú távon érzi eredményét és épp ezért nehezen teszi meg az első lépéseket. Az iskolásoknak, de már az ovisoknak is van esélyük arra, hogy a mindennapjaikba beépítsék az egészségmegőrzéshez szükséges életmódot. Az egészséges embert pedig nem terheli félelem, képes a problémáira értelmes, célravezető megoldását találni.

Azt elérni egy izgő mozgó csapatnál, hogy ezt az információt eljuttassam hozzájuk, nem kis kihívás. Mozgatni kell őket, interaktívan bevonni a témába, különben kegyetlen őszinteséggel az arcukra lesz írva, hogy mit gondolnak.

Kitaláltam egy körjátékot, mely az emberi szervezet immunrendszerének működését szimulálja. Az alap a Bent a bárány, kint a farkas körjáték. Kicsit küzdős, de ilyen küzdelem zajlik a szervezetünkben is, amikor arra szükség van. Elmeséltem a szabályt, a tanár nénik segítségével kiosztottuk a szerepeket. Voltak antioxidánsok, szabadgyökök, vírusok és bacilusok, fehér vérsejtek és megvolt az immunrendszerünk is. Indulhat a játék. Előre jeleztem, hogy nem kis csatatérré változtatjuk az iskola udvarát, készüljenek a nevelők, de ez az élet. A gyerekeket egyébként sem ártott a székről felállítani és megmozgatni. Mondanom sem kell, volt nagy ütközet. Védték az egészséges sejteket, miközben a bacilusok, vírusok támadtak, melynek szerepét persze, hogy a fiúk vállalták. Az elpusztított, földre került bacilusokat a takarítóbrigád megfogta elszállította. Haláliak voltak!

A nagy csata után a tea is jól esett. Jól érezték magukat velem. Kérdések záporoztak, fontos mondandókat kellett meghallgatnom, odabújtak, a közelemben akartak lenni. A gyerekek arcátlanul őszinték tudnak lenni. Ebben az esetben kenegetett az őszinteségük.

A bejegyzés trackback címe:

https://teaharmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr2512625789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása