Hogyan kerül a gyógytea az asztalra? 1. rész
2017. július 07. írta: TEAharmónia

Hogyan kerül a gyógytea az asztalra? 1. rész

A gyógynövények isteni adományában az emberiség nagy kincshez jutott.

Ez a nyár akarva akaratlanul arról szól, hogy különböző helyekre utazok tanulmányútra, információt begyűjteni, megismerni, megtudni mindent a gyógynövényekről. A termesztéstől, a begyűjtésig, a feldolgozáson át, az illóolaj készítésig és még azon is túl egészen a terápiás felhasználásig nyomon követem az útját. Mindent tudni akarok.

Pár napja jöttünk haza Erdélyből, ahol néhány családi gazdaságot látogattunk meg, illetve részt vettünk a II. Székelyföldi Gyógynövénynapon. Itthon egy gyógynövényt feldolgozó üzembe látogattunk el Gabival (gyerekorvos, együtt dolgozunk a természetgyógyász rendelőben fitoterapeutaként), mégpedig oda, ahonnan a gyógyteákat vásárolom a teaboltba. Szeretek elmenni megnézni, hogy a termékeimet, amihez a nevem adom és gyógyulásra ajánlom, honnan vásárolom. Legyen szó akár a  teáról, mézről, ahol apiterápiás ismereteimet is tudtam bővíteni, illetve elmentem megnézni, honnan érkezik a kávé. Bármily furcsának tűnik, élvezeti értékén túl a kávét is használhatjuk gyógyításra. Szóval nem mindegy nekem honnan mit rendelek és mit kapok.

BESZÁLLÍTÁS – A gyógynövényt feldolgozó üzembe érkezésünkkor gurult be egy kis teherautó frissen kaszált virágzó cickafarkkal és ürömfüvekkel.

SZÁRÍTÁS – A begyűjtött gyógynövényeket szárítókamrába rakják, ahol egyszerre több növényt tudnak szárítani. A növények alulról kapják a meleg levegőt és kb. 10-12 óra múlva megszáradnak.

_szaritas.jpg

A fotón szárad a magyar őshit szent fájának levele, a diólevél és a kék színű illóolajjal rendelkező Achilles sebét gyógyító, legértékesebb keserű, a cickafark. Gyulladáscsökkentő hatását külsőleg kenőcsökben, testápolókban is hasznosíthatjuk. Pici babák fürdővizébe tehetjük, ekcémás bőrnek jót tesz ez az egérfarkúfű.

Ezt követően hatalmas tárolókban történik a TÁROLÁS, ahol bigbag zsákokban várják a növények a  feldolgozást. Illatok, illatok, illatok mindenütt. Néha hapcizunk, de kit érdekel, olyan isteni.

Szárított szamócalevél mellett megyünk el, nagyon illatos. A drogok nagy részére jellemző, hogy szárítás után sokkal intenzívebb illatuk van, mint nyersen, amikor inkább a zöld illatot érzed. Száradás következtében a növény nedvességtartalma elpárolog, marad az illóolaj. Ezért van az, hogy a friss herbából készült tea inkább spenót ízű, semmint finom. Persze vannak növények, amelyek frissen is isteniek.

_szaritas1.jpg(foto: saját - száradnak a növények)

Íme egy LIMONÁDÉ RECEPT a halasági Csibiéktől Orotváról. Próbáld ki, nagyon frissítő a nyári nagy melegben:

1-1 arányban szedjél le frissen MENTA leveleket (borsmentát és fodormentát), CITROMFŰ leveleket, IZSÓPOT és ZSÁLYÁT. Vízzel turmixold össze és hagyd állni hűtőben egy órát. Annyi vizet tegyél hozzá, hogy ellepje a növényeket. Szűrd le, kóstold meg és higítsd fel még annyi vízzel, amire azt mondod majd, Isteni Limonádé lett. Kedved szerint ízesítheted.

zumo_de_limon.jpg(foto: SegundoMédico - de ilyen az elkészült limonádé is)

 

2. rész - Hogyan kerül a gyógytea az asztalra? A gyógynövények isteni adománya.

3. rész - Hogyan kerül a gyógytea az asztalra? Miért van szükség a visszanyersítésre? 

A bejegyzés trackback címe:

https://teaharmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr2912647769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása