KÖRÖMVIRÁG akkor száradt meg jól, ha a zöld csészéket kézzel összenyomjuk és el tudjuk morzsolni. Amíg ez nem történik meg, csomagolásra sem kerül. A körömvirágnak minél sötétebb narancsszíne van, annál értékesebb. Erdélyben kint voltunk a II. Székelyföldi Gyógynövénynapon és meglátogattunk pár családi gazdaságot. Ott voltak akkora körömvirág fejek olyan élénk narancsszínnel, hogy öröm volt ránézni. Itt ugyanezt láttam a zsákban. A körömvirág teáját cickafarkkal párosítva gyomorfekélyre ihatjuk, egyébként pedig mindenféle gyulladásra. Kenőcsök készülnek belőle sebkezelésre. Elősegíti a bőr újraképződését.
Hogyan készíts körömvirág kenőcsöt?
Végy egy marok körömvirág szirmot. Annyi olajat/zsírt tegyél rá, hogy ellepje. Vízfürdőn hevítsd át, majd hagyd állni egy éjszakát. Reggel újra melegítsd fel, hagyd, hogy felhabosodjon, szedd le a habot, szűrd le, tedd hűtőbe. Ha olajjal készítetted, akkor némi méhviaszt keverj hozzá, hogy a kenőcs állagot felvegye.
CsiriBiri CsiriBiri Zabszalma
Zöld ZAB exportra. Inkább külföldön elterjedt a használata takarmányozás céljára, de gyógyászati felhasználásra is viszik. Varró Aladár a Gyógynövények gyógyhatásaiban azt írja, hogy a csiribiri zabszalmát a népi gyógyászat vese és hólyagproblémákra, reumára, álmatlanságra, bőrkiütésre használja.
Következik a VÁGÁS – ahhoz, hogy jól tudják vágni az árut és minél kevésbé károsodjon, a szárítást követően vízzel visszanyersítik (újabb szót tanultunk) és a vágógép gyönyörű szépen le tudja vágni, nem töri, nem morzsásítja el a drogot, majd ezt követően történik meg az utószárítás. A felaprított drog rostákon, lengőszitákon megy keresztül, így az esetleges apróságok kikerülnek. A vadkakukkfű visszanyersítése történt éppen, ami felért egy illatterápiával.
Információt kaptunk és meg is néztük a termékek nyomon követhetőségét. Ez szakmailag nem érdekes, viszont fontos és jó tudni kereskedőként, hogy van minőségbiztosítás. Latin név, magyar név, tételszám, származási ország, zöld címke szabadon, sárga címke, piros tilos, nem vitatkozunk. Kereskedőként fontos számomra, fitoterapeutaként meg pláne, hogy a mikrobiológiai tisztasága igazolva legyen a terméknek.
Végül CSOMAGOLÁS, címkézés, zárás.
Zártuk az utunkat mi is és indultunk haza, mert hosszú az út nagyon.
1. rész - Hogyan kerül a gyógytea az asztalra? Beszállítás, szárítás, RECEPT
2. rész - Hogyan kerül a gyógytea az asztalra? A gyógynövények isteni adománya.