TEAfilter challenge 1. - Gyümölcstea
2017. november 14. írta: TEAharmónia

TEAfilter challenge 1. - Gyümölcstea

Napok óta szemezek a boltok teafilterbe zárt "teáival", hogy megkóstoljam, változott-e valamit a világ. 

dsc_0113.jpg

Hosszú perceket töltöttem a teás polcok előtt, melyiket vegyem meg, de nem tudott rávinni a lelkem, így maradt az, hogy a barátnőimnél szétnéztem, kinél mi van. Kerestem olyat, ami magasabb árfekvésű, hogy megadjam az esélyt, hátha ...., illetve olyat, amit össze tudok hasonlítani a teaboltomban kaphatóval. 

Epres gyümölcstea. Általában egy tökéletes tea elkészítéséhez 2 g teára van szükség 2,5 dl vízhez. Mivel a filteres tea nincs 2 g, így közel azt a súlyt mértem ki az én epres teámból. Itt filterrel együtt 1,77 g, a filter nem sok vizet zavar. Viszont láttam olyan filteres teát, ahol a dobozra nettó 1,35 g volt írva. 

A különbség látványra máris szembeötlő és ha jól megnézzük a színe is. A filteres megbarnult, a fagyasztva szárított gyümölcs megőrizte élénk színét. 

dsc_0107.jpg

Na nézzük, forralom a vizet, felöntöm a teákat. Mindkettőt ugyanannyi forrásban lévő vízzel. Mivel a gyümölcsteák nem tartalmaznak keserűanyagot, koffeint, ezért a felöntés 100 fokos vízzel történik és hosszú áztatási idővel sem tudod elrontani.

epresgyumi5.jpg

A feltörekvő gőztől homályos lett a lencse, de attól még jól látszik, hogy a jobb oldali filteres tea már piros, míg a gyümölcs gyümölcstea inkább fakó lila. Ennek az az oka, hogy a filteres tea nagy valószínűséggel színezékkel van megáldva. A valódi gyümölcsteákat úgy ismered meg, hogy felöntéskor egyáltalán nem szép színt mutatnak, talán el is képedsz, jaj mi lesz ebből. A gyümölcs fokozatosan adja ki magából színét, ízét.

Kb. 10 perc telt el és leszűrtem a teákat. Ennyi időre minimum szükség van ahhoz, hogy a gyümölcsök a teában megmutassák mit tudnak. A valódi gyümölcsökből készült tea szép bíbor színt adott, a filteres pedig répasárga pirosat.  A valóságban élesebben látszik a két szín közti különbség.

Jöhet a kóstolás. A filterest veszem kezembe először. Illata van, elég intenzív, nem rossz. Az első korty összerántja a nyelvem minden ízlelőbimbóját. Mmmm. Veszettül savanyú. Valahol messze a távolban mintha eper íz tolakodna elő, de annyira uralkodik a savanyú íz, hogy szinte észre sem venni az epret. Ebbe a teába bőven lehet édes ízt tenni, magába lehetetlen meginni.

A gyümölcsteák összeállításánál van egy alap, általában alma, hibiszkusz, rózsaszirom, csipkebogyó- és narancshéj. Hogy milyen tea lesz belőle a végén, az a további hozzáadott gyümölcstől és az aromától függ.

Természetes aroma, vagy aroma a gyümölcsteákban általában van, ritka, amikor nincs, mert önmagukban a gyümölcsök nem adnának olyan élvezeti értéket, amit elvárunk tőlük. Nem mindegy azonban annak minősége és mennyisége. 

A hibiszkusz adja a gyümölcsteák savanykás ízét, amit ha nem visznek túlzásba, harmonikus a többi gyümölccsel. Ebben a filterben szerintem nem hibiszkusz van, hanem citrompótló. Nagyon annak az ízét vélem felismerni. Nálam is van hibiszkusz, a Keverd Kedvedre teákba szokták a vevők belekeverni, na nem ilyen az íze. Egyébként is mik azok a fehér bogyók a filterben? 

epresgyumi4.jpg

Nézzük az epres gyümölcsteát. 

epresgyumolcs.jpg

Nyilván minden szentnek maga felé hajlik a keze, de hidd el nekem, hogy klasszisokkal jobb, mint a filteres. A hibiszkusz kellemes fanyarsága kiemeli az eper ízét és nem savanyú, hanem édes savanyú. További gyümölcsök almadarabok, bodzabogyó, rózsaszirom, málna, áfonyabogyó, eper darabok.

A gyümölcsöknél az aszalással, fagyasztva szárítással sokkal intenzívebb ízeket és belső érték megőrzést érünk el, magasabb hatóanyag-tartalmat, mint friss állapotukban. A szárított áfonyabogyó a friss gyümölcshöz képest hatékonyabb lázcsökkentés, hasmenés esetén, belső vérzésnél borral főzve. 

Nem igényel több ízesítést, de elbírja, ha valaki mézet és citromot szeretne beletenni. Nem fogja elrontani.

A pH értéket tekintve jó, ha tudjuk, hogy a gyümölcsteák értéke 3-4 pH között mozog. Szemben egy zöld vagy fekete tea pH 6-7-es értékével!

Áztatás után a gyümölcsdarabok a kétszeresére, háromszorosára is megduzzadnak, amelyeket a tea elfogyasztása után megehetünk magában, vagy joghurtban vagy sütibe süthetjük.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teaharmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr4813272601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.