Húsvét - tojásra írt álmok
2017. április 12. írta: TEAharmónia

Húsvét - tojásra írt álmok

Húsvét mindig a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnapra esik.

Idén április 14-én van Nagypéntek, amikor a keresztény hitvilág szerint Jézust keresztre feszítik és harmadnapra vasárnap, a teremtés hetedik napján, Húsvétkor feltámad. A hetedik napon, ami a hét végét jelenti és hétfővel új élet kezdődik.

A tavaszi napéjegyenlőség a sötétedő és világosodó fény egyensúlyállapota. Egyformán hosszú az éjszaka és a nappal. Ezt követően a fény egyre több időt kér magának, lassan győzedelmeskedik a sötét felett. A tél mozdulatlanságából elindul a tavasz élni akarása. Győzelem a halál felett.  Pihenésből mozgás, a megvalósító energia. Egy új élet kezdete.

Szimbólumok a múltból, hogy megértsük a természet törvényeit és benne az embert.

A Húsvéti locsolkodás, amikor a fiúk a lányokat ma már finomabb változatban, ha él még egyáltalán a szokás, illatos parfümmel „megöntözik”, netán egy vödör vízzel leöntik, mely a termékenységet szimbolizálja. Azt üzeni, hogy legyél termékeny általam.

dscn6545_2.JPG

A hagyományos kínai orvoslás öt elem tana a tavaszhoz a fa jelképét illeszti, amit vízzel kell meglocsolni, hogy elinduljon az élet körforgása.

Az örök fiatalság forrása

A víz a VESE vizét jelenti, a fa pedig a MÁJ.

A Vese a szervezetünk alfája és omegája, nélküle nincs élet. Ezért jelenik meg oly sokszor meséinkben is, mint az élet vize. A fiatalság forrása. Régen nem azt mondták, hogy vigyázz a vesédre, mert nem lehet gyereked, hanem szimbólumokkal, szokásokkal építették be az életükbe a törvényeket.

A Máj működésével kezdődik az élet. Nyugalmi állapotban a máj „begyűjti a vért” a szervezetből, raktározza, megtisztítja az éjszaka folyamán és reggel, mire az új nap, új élet kezdődik, tél után a tavasz következik, friss, tápanyagokban gazdag, oxigéndús vérrel látja el a szervezetet, a mozgáshoz lendületet ad.

elet_mese_eletfa.jpg

Ha nincs elegendő víz a fa locsolásához (a vese nem megfelelően működik), ha nincs elegendő vér a májban (vize a fának), hogy munkáját elvégezze, akkor az ember ingerlékeny lesz, megemelkedik a vérnyomás, zúgni fognak a fülek, fájni fog a fej. Nem tudja megteremteni az életet, magába fordul, depressziós lesz. Nincs kedve a léthez, harctér a teste, érzékenyen reagál, allergiás lesz az életre. Ha nincs elég oxigén, az izomerő csökken, mozgásszervi betegségek jönnek. 

Húsvétkor új élet kezdődik. Beindul a nedvkeringés a természetben, meglocsoljuk a fákat, a fiúk a lányokat, megtermékenyítjük a talajt a legjobb termés érdekében. A természet szeretkezni készül, életet hozni létre. Húsvét hétfővel a HÉTköznapi életünkön túllépünk, hetedhét országon túl vagyunk. Szimbólumaként, hogy megtermékenyültünk és ezt követően fantasztikus dolgok történnek.

Az Asztrológia más megközelítéssel magát az embert helyezi el a természetbe.

A KOS-sal ábrázolja az életet adó energia szétrobbanó erejét. A KOS a természet törvényei szerint a Máj időszakában született meg a tábornok biokémiai laborjában. A tél utáni tavasz időszakában. A KOS anyukájának a szervezete a tavaszhoz igazodott a születés közeli időszakban, így ennek megfelelő tulajdonságokkal „ruházta fel” gyermekét. A természet tele van energiával a cél elérése érdekében, ez a gyermek ezekkel az energiákkal indul útnak. Nem fog félni, megijedni, mert imád majd a célért harcolni. A Kos ilyen, mindig, minden évben újra kezdi a létet, robbanásra készen, mert az életet élni akarja látni. Nincs apelláta, nincs mellé beszéd, tör, zúz és indul. Az akaratát véghezviszi, nem érdekli senki és semmi. Nem pihenhet, az életet létre kell hozni. Ha nem teheti, mérges. Fitogtatnia kell erejét, a télből ki kell hoznia, ki kell billentenie a tespedést. Minden zúg és zakatol, csönd sehol, minden él és mozdulni készül. Tele energiával, érezzük melegét. Fényt hoz és aktivitást a sötét tél után.

aries-yearly.png

Tojásokra írott álmok

De térjünk vissza a Húsvéthoz. A lányok tojást adnak a fiúknak, ha meglocsolták őket. A tojás  a megtermékenyült életet jelképezte. Az örök élet szimbóluma. Az élet keletkezése, a termékenység, az újjászületés, a feltámadásba vetett hit.

Általában piros színű volt, később lett mindenféle. A keresztény hit szerint Jézus kiontott vérét szimbolizálja a piros szín, de mondhatnánk, hogy a szeretet színét. A piros lehet a tűz színe, az erőé, az energiáé, ami az élet fejlődéséhez kell. 

A tojásokon különböző motívumok jelentek meg. Ahány hely, annyi szokás és motívum, de mindig üzenetet hordozott, álmokat, vágyakat. Vagy a fiúnak üzent, hogy legyen bátrabb és jöjjön közelebb, vagy valamilyen óvó, védő áldást írtak meg.

dsc_0011.jpg

 A tulipán a nőiesség jelképe.

A csillag lélekjelkép.

A tenyér Szűz Mária tenyere, védelmező jelkép.

A kakastaréj a férfiasság jelképe, mert egy kakas 10 tyúkkal is elbír.

A patkós szerencsehozó jelkép.

Az ördög térgye felpörgeti az állóvizet, mozgalmasságot hoz a lelassult életbe.

A kötőfékes a lószerszámot jeleníti meg, a ló a férfi erő jelképe.

A rozmaring ág a hűség jelképe.

A gereblyés a táltos keze, mely óv és védelmez.

A bejegyzés trackback címe:

https://teaharmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr7412418579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása