Szappanunk a bőrünk őre
2017. június 23. írta: TEAharmónia

Szappanunk a bőrünk őre

Bőrünk állapotáról, színéről, milyenségéről nagyon sok minden leolvasható. Információval szolgál minket annak érdekében, hogy egészségünket meg tudjuk őrizni. Milyen a vérkeringés, mennyi cukrot fogyasztunk, milyen a zsir, a koleszterin mennyisége a vérben, vannak-e bélrendszeri zavarok? Hogy dolgozik a máj? Optimálisan működik-e a vese? Tud-e elegendő D-vitamint előállítani a bőr? 

dsc_0002.jpg

A bőrünk immunrendszerünk része. Védelmi funkcióval rendelkezik a külső behatások ellen. Ami rajta keresztül bejut a rendszerbe, az bolyong egy darabig jót vagy rosszat téve, mire a kiválasztószerveken keresztül kiürül. Ezért nem mindegy, hogy mivel mosakszunk, mit kenünk magunkra. A mai kozmetikumok túl sok kemikáliát tartalmaznak, tudjuk. Felborítja a hormonháztartásunkat, tudjuk. Ha tudjuk, akkor tehetünk is ellene. Például elkészíthetjük saját szappanunkat. 

Gabival a héten nekiláttunk a szappangyártásnak. Elkészítésének van egyszerűbb és bonyolultabb módja. Mi az egyszerűbbet választottuk és igazán gyorsan megszülettek a szappanok. Együtt csinálni még gyorsabb, hiszen egymás keze alá tudtunk dolgozni és olyan pikk-pakk készen lettünk, hogy csuda. 

Az előkészületek: 

Levendulából és rózsából virágvíz párlatot készítettem a hétvégén. Körömvirágból erős teát főztem előző nap. Ezek lettek a szappanhoz a vízfázis elemei. Levendulából és körömvirágból készült a zsírfázis. 24 órát álltak a virágok a zsírban. Már csak egy ugrás lenne az illóolaj kinyerése. Vagy kettő. Vagy sok... De nem állunk messze az elgondolástól. :)

dsc_0014_2.jpg

A teaboltot bezártam és délután ötkor nekiláttunk a szappanok elkészítésének. Védőöltözet (kötény), szemüveg, kesztyű, eszközök és indulhat a gyártás. 

Botturmix-szal véglegesítettük a szappananyagot és formákba töltöttük.

dsc_0018.jpgRőzsa virágvízzel rózsaszappan, levendula virágvízzel levendulaszappan és körömvirágszappan. Mindegyikből készültek szappan pralinék, ha valakit szeretnénk megajándékozni. 

dsc_0036.jpgPár napig pihentek, aztán kikerültek a formákból további hat hét pihire.

Rózsa szappan

dsc_0024.jpgA rózsa szappanba rózsa virágvíz és bergamott illóolaj került. Otthon maradt a rózsaolaj, ami igazán jó lett volna, de ez van. Újratervezés. A rózsa szépíti a bőrt, a bergamott izzadáscsökkentő, problémás bőrápoló, feszültségoldó.

Levendula szappan

dsc_0015_2.jpgA levendula szappanba levendula virágvíz és levendula illóolaj került, hogy ne nyomjuk el a levendula megnyugtató illatát semmi mással. A levendula és illóolaja olyan bőrproblémáknál hatékony, ahol a bőrön nehezen gyógyuló, elfertőződött, gennyes sebek vannak. Pattanások, ekcéma, gombás fertőzés, rovarcsípések. Szúnyog biztos lesz még hat hét múlva, kellemes hűsítője lesz a bőrnek.

Körömvirág szappan

dsc_0010_2.jpgA körömvirágnak nincs semmilyen illata, így tettünk bele külön kubebabors illóolajat, ami bőrtisztító, bőrnyugtató, harmonizálja az izzadságot, azaz ha túl sokat izzadnánk, mint most a nagy melegben, akkor csökkenti az izzadságot, ha pedig nem lenne elegendő a bőr védelmi funkciójához, akkor serkenti az izzadást. A körömvirág külsőleg jól alkalmazható sérült bőrfelületek kezelésére, gyulladásokra, ápolja a bőrt, így a kettő együtt kedves simogatása lesz a bőrünknek fürdéskor.

dsc_0019_2.jpgHat hét kényszer pihenőre mentek a szappanok egy dobozba és felkerültek a szekrény tetejére. A kis pralinékból hagytam kint a bolt pultján látványszappannak, ők ott várják a beérést.

Jó dolog saját kezűleg (SK) szappant készíteni együtt. Gyorsabban haladunk, közben beszélgetünk, "kovácsolódunk", közelebb kerülünk egymáshoz, jókat nevetünk, élni merünk.

Az alapokat elsajátíthatjuk, aztán ki ki továbbfejlesztheti kreatív fantáziájával és megpróbálkozhat további szappankészítési technikák elsajátításával. 

Nekünk pedig ez volt a célunk! Megmutatni, ráállítani az útra, ami az egészség megőrzéséhez vezet. Az úton menni már a Te dolgod. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teaharmonia.blog.hu/api/trackback/id/tr8612615647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása